Friday, December 24, 2010

Mele Kalikimaka 2010 & Hau'oli Makahiki Hou 2011!!!

 Aloha & Mele Kalikimaka 2010! 
I hope all is well with everyone and it's hard to believe it's almost time to bid farewell to 2010 in a week.
Hilo was blessed with a beautiful view of the Mauna Kea a few weeks ago. 
It stands 13,796 feet (4,205 meter) and it's a dormant volcano, which last erupted about 4,500 years ago.

アロ~ハ!そしてメリー・クリスマス2010!
皆様いかがお過ごしですか?数週間前にマウナ・ケアが今年になって初雪化粧され、ヒロの町からも素晴らしい景観を拝めることができました♪
休火山であるマウナ・ケアは標高4,205m(13,796フィート)で海洋底からの高さを測ると世界一高い山となります!最後に噴火したとされるのは4,500年も前・・・でもまた噴火する可能性は大いにありえるそうです!

And here is the beautiful Mount Fuji, with Lake Ashi (Ashinoko) in the foreground. 
Mt. Fuji stands 12,388 feet (3,776 meter) and it is an active volcano! The last eruption occurred about 300 years ago.

そしてこちら日本が誇る霊山の一つ、富士山です!手前、芦ノ湖に映える雪化粧された富士山、箱根神社の鳥居も見えます。こちらは日本一の高さで3,776m(12,388フィート)、なんと活火山です!最後に噴火したのが1707年、ということですから300年以上は経過しているんですね~。

Lastly, but not least, Hau'oli Makahiki Hou 2011!
And best wishes for the coming Rabbit Year 2011!!
それでは皆様、素晴らしい新年をお迎えください!
そして2011年もどうぞよろしくお願いいたします★

Thursday, December 02, 2010

Imu Turkey Thanksgiving 2010

Aloha mai e Kakou!
Hope you all had a nice Thanksgiving... I did!!!
I know, it's already Christmas in 3 weeks (yikes!) but here is a photo documentary report of my special experience "making" imu (Hawaiian style underground oven) turkey, so here it is!

Aloha!もうすでに12月、クリスマスまであと3週間ですね(汗)!さて、今日は先日サンクスギヴィング・デーのターキーを友人宅のイム(ハワイの伝統的な地下オーヴン)で作った様子をご紹介させていただきます!


First, over the hole in the ground, a pile of wood and rocks are strategically placed.
先ず、穴の上に薪木と石が火が良く燃えるように配置されます。
 
Preparation is everything. Ti leaves, banana leaves & stalks, etc. are some vegetation that are used.

準備が全て!ティーの葉やバナナの葉、それにバナナの茎などが使われます。

Getting the fire going so that the rocks retain heat is key to the imu oven.

火が十分に燃え石が加熱されるまで待ちます。

And in the meantime, preparation of the food! Turkey and pork butt (for the kalua pig) are the main oven items.

待機中は食材の準備。七面鳥と豚肉(カルア・ピッグ用!)などが主品です!

 
And after about an hour, it's ready! 待つこと1時間ほど・・・さあOKです!

Then, banana stalks, ti leaves are placed over the hot rocks...
 
そして熱く熱した石の上にバナナの茎、そしてティーの葉が置かれます・・・

Food for 5 families awaits the imu! 5家族分のターキーと食材!

And they are placed on top... そして食材は上に置かれ・・・

Banana leaves and then moistened burlap bags, tarp, and finally sand are layered on top to retain the heat and smoke.

食材の上には熱を保つ為にバナナの葉、濡れた黄麻布袋、防水シート、そして最後に砂が次々と覆われます


And you wait for 12 hours!!!! そして12時間待ちます!!!
Here it is, the next morning after all of the layers are taken off, and the foods are nicely smoked and cooked.

翌朝です。食べ物も素敵に燻製され出来上がり~!

Ono-licious Imu Turkey! 美味しいイム・ターキーでした~!

 Mahalo nui loa to the Valente Family for this fabulous and successful experience!
イム体験を提供してくれたヴァレンテ一家にありがとう!

 And mahalo nui to the imu... A hui hou 2011!!!
イム・オーヴンにもお疲れ様!そして来年もよろしくね♪