Happy New Year 2011
Happy New Year!
Hau'oli Makahiki Hou!!
あけましておめでとうございます!!!
In Hilo, there are a lot of Mochi Pounding events around town towards the end of the year in preparation for the new year. This year, we went to help out the Hilo Hongwanji Temple Mochi Pounding since our Kendo Club belongs there. As you can see, it's a lot of work, but as always, when the work is shared, it becomes fun and much faster path to the goal. In Japan, we eat Ozoni during the New Year celebrations, which is a clear broth soup with mochi, so this is definitely a time to be eating a lot of mochi. How many did you eat this year!?
日系人移民の人々が受け継いだ日本のお正月文化・・・それは毎年お餅つき、という形で体験することができます!今や日本でもあまり個人、ましては地域社会の中でも行われることがなくなったお餅つきですが、こちらでは未だに大家族の居る家庭で行われたり、ヒロ本願寺のように大きなお寺で行われたり、とさまざまです。今年は我が家の子供たちが通っている剣道クラブでお世話になっているヒロ本願寺のお餅つきのお手伝いを早朝から行いました!けっこう大変な作業ですが、みんなで力を合わせれば、ということで2000個ほどのお餅が作られました。この数には鏡餅も含まれています。でも一番人気はやはり餡子入りのお餅です。「変わり餅」としてピーナッツバター入り餅、なんてのもありますが、さあ、皆様は今年はお餅は幾つ召し上がりましたか?
Mmmmmm... Nothing like the fresh ones. Thank you very mochi!!
とにかく新鮮なお餅ほどおいしいものはありませんよね。
サンキュー・ベリー・餅!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home